vaiku stovykla

Vaikų stovykla Sirvėtos regioniniame parke

Šiemet, kaip ir pernai, Lietuvos saugomose teritorijose vyko vasaros stovyklos vaikams ir suaugusiems, kurių metu dalyviai geriau pažino Lietuvos gamtą ir „Natura 2000” tinklo saugomas rūšis ir buveines.

Anykščių regioninio parko direkcija birželio 15 dieną surengė dienos stovyklą Anykščių rajono mokytojams (gamtos, biologijos, geografijos, kūno kultūros bei sporto treneriams). Pasirinkta aktyvi žygio valtimi Šventosios upe forma. Dalyviai plaukė per „Natura 2000” teritoriją – Šventosios upės vidurupį“ – aplankė Šventosios senvagių hidrografinį draustinį, stojo penkiose stotelėse, kur sprendė užduotis ir atliko rungtis, susipažindami su „Natura 2000” saugomomis teritorijomis ir jose esančiomis vertybėmis. Dalyvius lydėjo ir žiniomis dalijosi Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Metodinio-analitinio centro vadovas Dalius Dapkus. Įgytos žinios turėtų praturtinti mokymo procesą ir padėti pedagogams perteikti „Natura 2000” tinklo vaidmenį ir reikšmę mokiniams.

plaukimas

Pedagogų plaukimas Šventosios upe

Sirvėtos regioninis parkas kartu su nevyriausybine organizacija „Sirvėtos kalvos“ organizavo vaikų užimtumo stovyklą „Sveikatą stiprinkime gamtoje“. Joje dalyvavo 15 Švenčionių rajone gyvenančių vaikų nuo 6 iki 11 metų. Stovykla vyko dvi dienas, jos metu vaikams buvo organizuojamas žygis, edukacinės programos, aktyvios veiklos gamtoje ir pamokos apie gamtą. Vaikai susipažino su „Natura 2000” saugomų teritorijų tinklu, o aktyviausiems dalyviams buvo įteiktos „Naturalit“ projekto dovanėlės.

Varnių regioninis parkas priėmė net dvi svečių stovyklas. Liepos 9-16 d. asociacija „Viešieji interneto prieigos taškai” surengė stovyklą trisdešimt septyniems 9-13 metų vaikams iš visos Lietuvos. O liepos 25-29 Varnių reg. parko Gamtos mokykloje vyko Šiaulių „Sandoros“ progimnazijos moksleivių stovykla „Baublio giesmė“. Joje stovyklavo trisdešimt 5-8 klasių moksleivių. Stovyklautojai rinkosi įdomiausius Varnių RP edukacinius užsiėmimus: „Žmogaus pojūčiai gamtoje“, „Geometrijos pamoka gamtoje, tradicinė Žemaitijos architektūra“, susipažino su lankytojų centru, Varnių miesto sakraliniais objektais, aplankė piliakalnius, įveikė garsiąją kūlgrindą ir ekstremalų naktinį žygį. Taip pat vaikai išbandė naują edukacinį užsiėmimą-viktoriną „Ką žinai apie Natura 2000 Varnių regioniniame parke?“. Dalyviai noriai gliaudė edukatorių parengtas užduotis. Pabaigoje visi buvo apdovanoti prizais, kuriuos įsteigė „Naturalit“ projekto komanda.

Vaikų vasaros stovyklos Varniuose dalyviai

Rugpjūčio 8-12 dienomis Kauno marių regioninio parko Gamtos mokykloje vyko stovykla „Nė dienos be gamtos“, skirta 8-13 metų amžiaus vaikams. Vaikai leido laiką lankydami pačias gražiausias regioninio parko vietas, gerdami stebuklingo Žaisos šaltinio vandenį, žvejodami įvairius vandens gyvius Girionių parko tvenkinyje, įgaudami pagrindinių žinių, kaip išgyventi gamtoje bei priimdami svečius. Stovykloje vaikus aplankė  „Naturalit“ projekto komunikacijos specialistė Monika Vyšniauskienė, kuri per žaidimą papasakojo vaikams apie „Natura 2000” teritorijas ir kuo jos svarbios ne tik gyvajai gamtai, bet ir žmonėms.