Jau ketvirtus metus vykstantis „Gero ūkininko“ čempionatas šiemet vėl kvietė siūlyti ūkius, kurie siekia ūkininkauti darnoje su gamta. Nuo metų pradžios komisijos vertinimui buvo pasiūlyti 34 ūkiai. Penki iš jų buvo atrinkti ir tapo „Gero ūkininko“ čempionato ambasadoriais. Visuomenė kviečiama balsuoti ir išrinkti „Publikos simpatiją“.
Čempionato globėja Beata Nicholson kviečia palaikyti darnius ūkius, nes jie užtikrina mūsų ateitį. „Kiekvienais metais čempionatas mane nustebina, kiek Lietuvoje yra išskirtinių ūkių, ir dar kartą parodo, kad ekologiškas ūkininkavimas bei gamtai palankus ūkininkavimas yra vienintelis būdas išsaugoti mūsų Lietuvos gamtą ir dirvožemį mūsų vaikams. Noriu pacituoti vieną mano aplankytą šio čempionato ūkininką-ambasadorių: „Kai aš darau viską gerai, tai ir man sekasi“, – sako B. Nicholson.
Organizatoriais džiaugiasi geraisiais ūkininkavimo pavyzdžiais
Ūkius lankę „Gero ūkininko“ čempionato komisijos nariai džiaugėsi, kad turi puikią galimybę savo akimis pamatyti, kuo gyvena Lietuvos ūkininkai. „Ypač įkvepia gerieji pavyzdžiai ir stebina ūkininkų motyvacija siekti gražiai sugyventi su gamta bei ją saugoti. Kiekvienas ūkininkas turi savas vertybes ir, deja, viešojoje erdvėje neretai dominuoja ne patys geriausi pavyzdžiai. Todėl apie Lietuvos ūkininkus kartais susiformuoja neigiami stereotipai. Tačiau aplankius čempionato kandidatus abejonių nelieka – yra daugybė ūkininkų, kuriems yra svarbu, kad mūsų aplinka būtų tausojama ir saugoma, o auginamas maistas – sveikas ir kokybiškas“, – mintimis dalinasi čempionato komisijos narė, Žemės ūkio ministerijos Europos Sąjungos reikalų ir paramos politikos departamento direktorė dr. Jurgita Stakėnienė.
Neretai patys ūkininkai visai nesureikšmina savo ūkio gamtai palankaus poveikio, o aplinka rūpinasi iš siekio vengti chemikalų bei auginti sveiką maistą. „Tai tik patvirtina, kaip stipriai žmogus yra susijęs su gamta – jei yra sveika tavo aplinka, tu irgi esi sveikas“, – komentuoja komisijos narė, Lietuvos Respublikos Žemės ūkio rūmų vyr. specialistė augalininkystei dr. Edita Karbauskienė.
Edmundo H. Jastramsko šeimos ekologinis ūkis: didžiausias džiaugsmas, kad šeima draugiška
Lazdijų rajone, Šventežerio kaime yra įsikūrę penki nedideli giminaičių ūkiai, kurie veikia darniai kaip vienas avilys. Šeima savo spaudykloje jau daugiau kaip 20 metų spaudžia aliejų, mala miltus, gamina avižų dribsnius, liofilizuotus produktus. Ūkio įkūrėjas devyniasdešimtmetis Edmundas Henrikas Jastramskas nestokoja pozityvumo ir vis dar aktyviai dalyvauja ūkio veikloje. Pasak anūkų, būtent jis savo pavyzdžiu įkvėpė ūkininkauti kitus šeimos narius.
Laužėnų sūrinė ir ūkis: tvariai ūkininkauti užsimojęs miestietis tapo sūrių gamybos guru
Švenčionių rajone, Laužėnų kaime įsikūręs nedidelis ūkis gamina išskirtinius, apdovanojimus pelnančius ožkų pieno sūrius. Jo įkūrėjui Mantui Baršiui, dar prieš pradedant ūkininkauti, atrodė, kad maistas auginamas ne taip, kaip turėtų, o žemės ūkis žaloja dirvožemį ir gamtą. Tai paskatino prisidėti prie idėjos ieškoti alternatyvų pramoniniam ūkininkavimui, kuris leistų sutrumpinti maisto tiekimo grandines, o produktus parduoti tiesiai vartotojui. Jų gamyba ne tik kad nekenkia, bet ir padeda gamtai atsigauti.
Dariaus Kavšino ūkis „Wildfarm Labanoras“: ūkininku tapęs gamtininkas rodo pavyzdį
Labanoro regioniniame parke (Švenčionių r., Vilkaslasčio k.), įsikūręs ūkis „Wildfarm Labanoras“ valdo 70 ha žemės. Čia ganosi įvairūs gyvuliai ir paukščiai: mėsiniai galvijai, arklys, avys, žąsys, vištos. Visa tai tam, kad būtų atkuriamos ir palaikomos buveinės, saugoma gamta. Miškingoje teritorijoje D. Kavšinas yra vienintelis likęs ūkininkas, kuris palaiko atviras buveines ir atkuria naujus apleistus plotus.
Ūkis „Brolių medus“: inovatyvūs brolių medaus produktai garsina Kupiškį ir Lietuvą
Kupiškio rajone, Lukonių kaime ūkininkaujantys broliai dvyniai Ignas ir Vilius Jackevičiai keičia bitininkystės tradicijas – jie kuria inovatyvius aukštos vertės produktus, kurie turi paklausą visame pasaulyje. Ūkininkai įsitikinę, kad žmonės šiuo metu ieško išskirtinio, natūralaus ir sveiko produkto, todėl tą stengiasi atliepti. Nuo nulio pradėję ūkininkauti broliai gamina ne tik įprastus produktus – įvairių sezonų medų, žiedadulkes, pikį ir kt., bet taip pat įvairius desertus su medumi. Išskirtinis jų produktas – medaus guminukai.
Jono Dragūno biodinaminis ūkis: žemaitis ūkininkas, perpratęs gamtos energiją
Tauragės rajone, Aukštupių kaime Jonas Dragūnas ūkininkauja daugiau nei 300 ha teritorijoje, remdamasis ekologiniais ir biodinaminiais principais. Mišrus nemažas ūkis gyvuoja nenaudojant jokios chemijos. Ūkininkas įsitikinęs, kad biodinaminiai grūdai – skalsesni: „Kai iškepamas pyragas iš biodinaminių grūdų, jauti saiką. Chemizuotą kai žmogus valgo, saiko nejaučia. Dėl to tokius grūdus labai vertina užsieniečiai ir už tai moka žymiai didesnę kainą. Lietuvoje jau irgi pamažu atsiranda rinka“.
Čempionatas Lietuvoje įgauna pagreitį
„Gero ūkininko“ čempionatas – tai iniciatyva, kurios metu gamtininkai, mokslininkai ir agronomai siekia suburti ir parodyti santarvėje su gamta ūkininkaujančių ūkininkų pavyzdžius bei agrarinę aplinkosaugą labiausiai skatinančias seniūnijas. Speciali ekspertų komisija atrinko kelis savo darnumu išsiskiriančius ūkininkus. Aplankę šiuos ūkius įvertino jų gamtosauginį, socialinį ir ekonominį darnumą ir išrinko penkis „Gero ūkininko“ čempionato ambasadorius.
Ekspertai taip pat analizuoja šių metų deklaravimo statistiką, kad nustatytų seniūnijas, labiausiai prisidedančias prie agrarinės aplinkosaugos populiarinimo. Jos kartu su ūkininkais bus pagerbtos „Gero ūkininko“ čempionato apdovanojimų ceremonijoje lapkričio 27 d., „Beatos Virtuvės” kulinarijos studijoje.
„Džiaugiuosi, kad kiekvienais metais šis čempionatas įgauna pagreitį ir vis daugiau žmonių supranta, kad iš gamtos negali tik imti, bet turi ir duoti atgal. Mes, maisto vartotojai, kiekvieną dieną prie to prisidedame balsuodami savo piniginėmis – rinkdamiesi vietinių ūkininkų produkciją, užaugintą darnoje su gamta. Laukiu apdovanojimų ir gyvų susitikimų!“ – džiaugiasi B. Nicholson.